حسینی
آیا کف پای من صاف است؟ این عارضه چه تاثیری در سلامتی پاها و بدن من دارد؟ چگونه میتوانم آن را درمان کنم؟ اگر شما هم این سوالات را در ذهن دارید پس بهتر است این مقاله را دنبال کنید.
فهرست مطالب
چگونه صافی کف پا را تشخیص دهیم؟
علائم و نشانههای کف پای صاف چیست؟
تقریبا تمام بچهها با کف پای صاف به دنیا میآیند این مساله کاملا طبیعی است و علت آن شل بودن و ضعیف بودن تاندونها و عضلات کف پا و همچنین وجود چربی در زیر پوست آنها است و به آن صافی کف پای فیزیولوژیک میگویند. به مرور زمان و با بالارفتن سن بافتهای نرم کف پا سفت میشوند و عضلات قوی میگردند و با از بین رفتن چربی کف پا، به تدریج قوس کف پا نمایان میشود.
به طور معمول قوس کف پا در کودکان ۷-۵ سال قابل دیدن است. اما در برخی افراد هم این قوس هرگز ایجاد نمیشود و کف پای آنها همیشه صاف باقی میماند. نکته قابل توجه این است که برخی از این افراد ممکن است هیچگاه درد یا مشکلی نداشته باشند اما برخی دیگر از درد پاشنه پا، کمر یا زانو درد رنج ببرند. پس صافی کف پا تنها زمانی مهم است و نیاز به درمان دارد که برای فرد ناراحتی ایجاد کند.
ساختار و میزان انحنای قوس کف پا تعیینکننده نحوه راه رفتن افراد است به طوریکه میتوان گفت راه رفتن افرادی که کف پای صاف دارند بسیار متفاوت از کسانی است که گودی بیش از اندازه پا دارند. علاوه بر این در هنگام راه رفتن یا ورزش کردن تمام وزن بدن به پاها انتقال می یابد لذا پا عضوی اساسی در سلامت ما محسوب میشود اما متاسفانه وقتی میفهمیم که باید به پای خود اهمیت دهیم که به خاطر بی توجهی، به درد و مشکلات متعدد دچار شده ایم.
بیشتر بدانیم: راهنمای انتخاب کفش مناسب با فرم پا
در کسانی که صافی کف پا دارند تمام قسمت داخلی کف پا هنگام ایستادن با زمین تماس پیدا میکند. بهترین راه تشخیص این است که پای خود را خیس کرده و روی سطح صافی بایستید طوری که رد پای شما به جا بماند. در تصویر زیر کف پا با قوس طبیعی و غیرطبیعی به خوبی نشان داده شده است.
مهمترین نشانهای که افراد مبتلا به صافی کف پا دارند درد پا، خصوصا بعد از پیادهروی است. علت آن نیز فشارهایی است که به استخوان پا در قسمت مچ، زانو و ران وارد میشود و باعث درد در عضلات، رباطها و تاندونها میشود. علائم دیگری که نشانه وجود صافی کف پا در فرد است:
- پس از مدتی ایستادن پاها زود خسته شده و کف پای آنها دردناک میشود.
- پاشنه و مچ پا در راستای صحیحی قرار ندارند و انحراف غیر طبیعی در آنها مشاهده میشود.
- به دلیل توزیع ناهماهنگ وزن بدن به مرور کفشها به یک طرف منحرف میشوند و این انحراف کفشها خود آسیب بیشتری را به پا وارد میکند.
صافی کف پا در طولانیمدت میتواند منجر به بروز عوارضی مانند خارپاشنه، زانو درد، کمردرد و سردرد شود. در صورتیکه صافی کف پا درمان نشود امکان ابتلا به انحراف انگشت شست پا و انگشت چکشی وجود دارد زیرا زمانیکه پا برای ثبات صافی کف پا تلاش می کند امکان ابتلا به این اختلالات را بالا می برد. التهاب رباطهای کف پا، التهاب تاندون آشیل و ایجاد بافتهای مرده پوستی نیز از عوارض آن میتواند باشد. از آنجاییکه صافی کف پا بر روی تغییر شکل سایر استخوانهای بدن نیز اثر میگذارد میتواند منجر به بروز درد در مچ پا، زانوها، لگن و کمر شود. در صورتیکه صافی کف پا درمان نشود به دلیل تغییر شکل ساختار پا و تغییر فرم راه رفتن امکان ابتلا به میخچه، پینه و تاول در پا وجود دارد.
صافی کف پا میتواند علت ژنتیکی داشته باشد یعنی از والدین به فرزند منتقل شود. اما اگر این بیماری در خانواده شما موروثی نباشد و طی مراحل بعدی زندگی به آن دچار شدهاید میتواند به دلایل زیر باشد:
- آرتریت یا آرتروز مچ پا و رماتیسم مفصلی
- آسیب دیدگی و پاره شدن تاندونها
- بیماریهای سیستم عصبی یا عضلانی از جمله فلج مغزی، اسپینا بیفیدا یا دیستروفی عضلانی که در آن عضلات ضعیف میشوند.
- آسیب دیدگی مچ پا و پنجه
- پیوستگی قوزک پا. در این وضعیت استخوانهای پا به طور غیرطبیعی در کنار هم قرار میگیرند و پاها سفت و صاف می شوند.
- صافی کف پا در دوران بارداری، در افراد چاق و همچنین افراد مبتلا به دیابت بیشتر است و با گذر زمان نیز شدیدتر میشود.
- رشد نامناسب استخوانها در دوران کودکی
اگر با توجه به علائم و روش های تشخیصی به این نتیجه رسیدید که دچار صافی کف پا هستید نگران نباشید. این بیماری به راحتی و با روشهای سادهای قابل درمان است. به علاوه تمرینات کششی خاصی وجود دارند که میتوانند علائم آن را تا حد زیادی بهبود بخشند و قدرت و انعطاف پذیری پنجه و مچ پا را افزایش دهند. اصل اساسی در تمام تمرینها پیگیری منظم و جدی آنها است و با یکی دوبار انجام این حرکات تاثیر زیادی ایجاد نمیشود. حال اگر برای خلاصی از این مشکل مصمم هستید بهتر است یک استراتژی درمانی منسجمی را دنبال کنید. در اینجا به اصلی ترین راههای درمان صافی کف پا اشاره میکنیم:
برای مشاهده کفی مخصوص کف پای صاف کلیک کنید.
الف- روی پنجه راه بروید یا اینکه در حالیکه نشستهاید و پاهای خود را نزدیک هم قرار دادهاید سعی کنید پنجه خود را روی زمین قرار داده و به آرامی پاشنه پای خود را از زمین بلند کنید و دوباره روی زمین بگذارید. این حرکات را هر روز چندین بار تکرار کنید زیرا این کار باعث میشود رباطها کشش یابند و کف پا حالت طبیعی پیدا کند.
ب- یک توپ تنیس را زیر پای خود بغلتانید. طوریکه هربار سعی کنید انگشتان پا را از یک طرف و پاشنه پا را از طرف دیگر به زمین نزدیک کنید. اگر بتوانید هر روز به مدت 20 دقیقه این تمرین را انجام دهید، قوس کف پای شما به اندازه زیادی اصلاح پیدا خواهد کرد.
ج- از یک کش ورزشی مخصوص صافی کف پا استفاده کنید. برای انجام حرکات کششی با استفااده از کش صافی کف پا، روی یک صندلی بنشینید و یک طرف کش را زیر یکی از پاها قرار دهید. زانو را صاف کرده و با دست کش را بکشید
برای مشاهده و خرید محصولات درمانی صافی کف پا کلیک کنید
بیشتر بدانیم: 10 حرکت ورزشی برای درمان صافی کف پا
سخن پایانی
در مجموع صافی کف پا عارضهای است که در کودکان تا سن 7-5 سالگی طبیعی است و تا زمانیکه فرد درد، ناراحتی و فشاری را حس نمیکند به درمان خاصی نیاز ندارد. اما چنانچه با بالا رفتن سن، عوارض و مشکلاتی را برای او به وجود آورد حتما باید با استفاده از اقدامات درمانی این اختلال را اصلاح نمود. صافی کف پا، چه به دلیل عوامل ژنتیکی به وجود آمده باشد چه به علل مختلف دیگر مثل دیابت و اضافه وزن باید درمان شود در غیر این صورت فرد دچار درد مفاصل، زانو درد، کمر درد و اختلالات دیگر می شود.
منبع: