رها حسینی
گاهی اوقات در انگشتان پا نوعی بدفرمی ایجاد میشود و این انگشتان به گونهای تغییر شکل میدهند که مفصل میانی به سمت پایین خم شده و شبیه یک چکش میشود. این وضعیت اغلب برای انگشت دوم اتفاق میافتد که در این حالت به آن انگشت چکشی میگویند اما اگر تمام انگشتان (به جز انگشت شست) درگیر شوند به آن انگشت چنگالی هم گفته میشود. این عارضه اغلب بر اثر مشکلات ساختاری پا و یا پوشیدن کفش نامناسب مثل کفشهای پاشنه بلند و نوک تیز ایجاد میشود.
چنانچه این بیماری در مراحل اولیه تشخیص و درمان شود میتوان از عوارض بعدی آن جلوگیری کرد اما در صورت عدم درمان وضعیت وخیمتر و درناکتری به وجود خواهد آمد که نیاز به عمل جراحی و در موارد نادر قطع انگشت خواهد داشت. علاوه بر این عدم درمان به موقع انگشت چنگالی باعث می شود فشار زیادی در ناحیه متاتارسال پا ایجاد شود و فرد درد زیر پنجه پا را به صورت مداوم تجربه کند.
فهرست مطالب
جدا از اینکه این بیماری کدام انگشتان را درگیر کند دو نوع انگشت چکشی وجود دارد:
در ابتدای پیدایش این بیماری، زمانی که انگشت را در دست میگیرید امکان صاف کردن مفصل وجود دارد اما با رها کردن آن، انگشت به حالت خمیده برمیگردد. به این وضعیت انگشت چکشی انعطافپذیر میگویند. در این مرحله بیماری چندان شدید نیست برای همین روشهای درمانی زیادی برای آن وجود دارد.
وقتی بیماری شدت بگیرد باعث میشود تاندونهای انگشتان سفت و سخت شوند و در اثر فشار وارده، مفصل از محور خود خارج میشود، در این مرحله، انگشت پا نمیتواند حرکت کند. معمولا در این شرایط فرد به عمل جراحی نیاز خواهد داشت.
انگشت چکشی (مالت فینگر) ناگهانی اتفاق نمیافتد بلکه در طول زمان به دلیل فشار وارد شده به انگشتان پا تغییرات ساختاری در عضلات و تاندونها ایجاد میشود که باعث خم شدن این انگشتان میشود. عضلات موجود در هر انگشت به صورت هماهنگ با هم کار میکنند. در صورتیکه تعادل این عضلات به هم بخورد فشار زیادی بر تاندونها و مفاصل انگشتان وارد میشود. این فشار درنهایت میتواند منجر به شکلگیری انگشت چکشی شود. البته دلایل دیگری هم در ایجاد این عارضه موثرند از جمله:
اکثر کودکان در شروع یادگیری راه رفتن، برروی انگشتان پای خود راه میروند و پاشنه پای آنها هیچ تماسی با زمین پیدا نمیکند. این نوع راه رفتن تا سن 2 الی 3 کاملا طبیعی میباشد. در برخی از کودکان و پس از این بازه زمانی ممکن است انگشتان پای خود را جمع کنند که میتواند نشانه بروز نوعی بیماری در آنها باشد. کوتاه بودن تاندون آشیل، فلج مغزی، اوتیسم، دیستروفی عضلانی میتواند از عوامل خمیدگی انگشت پای کودکان باشد.
درمانهای بسیاری برای بهبود علائم بیماری انگشت چکشی وجود دارد که در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم:
برای مشاهده و خرید انواع صندل طبی کلیک کنید
بیشتر بدانید: چگونه از ابتلا به میخچه پیشگیری کنیم؟
برای خرید پد محافظ انگشتان کلیک کنید
4. از کفی مناسب استفاده کنید. استفاده از کفیهایی که بتوانند قوس کف پا را به خوبی حمایت کنند و انگشتان را در یک موقعیت راحتتری نگه دارند برای کاهش علائم و تسکین درد انگشت چکشی بسیار اهمیت دارد.
برای مشاهده کفی پای قوس دار کلیک کنید
برداشتن حوله با انگشت پا: برای انجام این تمرین روی یک صندلی بنشینید و حولهای را روی زمین قرار دهید. در حالی که پاشنه خود را روی زمین قرار داده اید سعی کنید حوله را با انگشتان خود جمع کنید. این تمرین را حداقل ۱۰ تا ۱۲ بار تکرار نمایید. میتوانید زمانیکه در حال تماشای تلویزیون یا مطالعه هستید این تمرین را انجام دهید.
حرکت کششی پا: روی زمین بنشینید و زانوهای خود را به حالت کشیده درآورید. یک حوله یا نوار پارچهای را پشت انگشتان خود قرار دهید و به سمت خود بکشید به نحویکه انگشتان به آرامی کشیده شوند. این موقعیت را حداقل ۲۰ تا ۳۰ ثانیه نگهدارید.
کشش انگشتان پا: پای خود را روی زمین گذاشته و انگشتان پا را جمع کنید، سپس پنجه پا را بلند کرده و تا آنجا که میتوانید انگشتان را باز کنید. این موقعیت را ۱۰ ثانیه نگهدارید. سعی کنید هر روز سه الی چهار بار این تمرین را تکرار کنید.
برداشتن تیله با انگشت: تیله یا تعدادی سنگ را از روی زمین بریزید سپس سعی کنید با کمک انگشتان پای خود آنها را برداشته و داخل یک ظرف قرار دهید.
برای مشاهده انواع پد جداکننده انگشتان کلیک کنید
یکی دیگر از محصولات مراقبت پا که تاثیر بالایی در درمان خمیده شدن انگستان دارد، پد سیلیکونی انگشت چکشی است این پد با قرار گیری در دور انگشت تغییر فرم یافته باعث تغییر در ساختار انگشت می شود و آن را به حالت اولیه باز می گرداند.
برای مشاهده پد انگشت چکشی کلیک کنید
بیشتر بدانید: آموزش جامع ماساژ پا
- آرتروپلاستی: در این روش، قطعه کوچکی از استخوان مفصل و یا استخوان انگشت پا برداشته میشود.
- آرترودز: گاهی اوقات برای صاف کردن انگشت، کل مفصل برداشته میشود که به آن خشککردن مفصل یا آرترودز میگویند.
- قرار دادن پین: در برخی شرایط نیز برای اصلاح وضعیت استخوان از ابزارهای مخصوص جراحی مانند پینها استفاده میکنند.
- گاهی برای صاف کردن انگشت، تاندون مفصل تغییر داده میشود.
- ایمپلنت گذاری در مفصل: ممکن است برای صاف کردن مفصل از ایمپلنت استفاده شود.
- قطع عضو: در موارد نادر، برای درمان انگشت چکشی ممکن است آن را قطع نمایند.
بسیاری از مشکلات و ناراحتیهای ایجاد شده در پا به علت پوشیدن کفشهای نامناسب به وجود میآید. استفاده از کفشهای پاشنه بلند، تنگ و با پنجههای باریک در طولانی مدت میتواند یکی از علل بروز بیماری انگشت چکشی شود. در ابتدای شروع این بیماری میتوان با تغییر سبک زندگی و انجام روشها و تمرینهای اصلاحی علائم بیماری را کاهش داد اما در صورتیکه این مشکل شدت پیدا کند مجبور به انجام عمل جراحی و یا حتی قطع انگشت خواهید شد. پس برای اینکه از درد و عوارض وخیم این بیماری در امان بمانید همین امروز به فکر خرید یک کفش طبی و مناسب باشید.
منبع: