رها حسینی
نوروم مورتون(Morton Neuroma) نوعی التهاب خوش خیم در امتداد عصب پا است. این التهاب باعث ضخیم شدن بافتهای اطراف عصبهایی میشود که به انگشت پا منتهی می شود و میتواند منجر به درد، سوزش سینه پا یا انگشتان، گزگز و یا خوابرفتگی پا شود. علت اینکه چرا عصب شروع به تورم میکند، دقیقا مشخص نیست اما وقتی دچار تورم و التهاب شد، استخوانها و رباطها به اعصاب فشار میآورد و باعث ایجاد درد، سوزش، بیحسی و سوزن سوزن شدن در انگشتان پا میشود. این بیماری نوروم مورتون، نوروم انگشتی، نوروم کف پا یا نوروم جلوی پا نامیده میشود که معمولا بین انگشتان سوم و چهارم پا ایجاد میشود. این عارضه معمولا در یکی از پاها ایجاد میشود و درگیر شدن هر دو پا به صورت همزمان نادر است.
این بیماری در زنان ۱۰ برابر بیشتر از مردان دیده میشود و یکی از دلایل اصلی آن پوشیدن کفشهای پاشنه بلند و پنجه باریک است.
درد و سوزش ناشی از این عارضه ممکن است با توجه به کفشی که میپوشید و مدت زمانی را که روی پاهای خود میایستید به وجود آید و به خودی خود از بین برود. درمانهای پیشگیرانه و اصلاح سبک زندگی در بیش از ۸۰% افراد مبتلا به نوروم مورتون مفید واقع میشود. اما اگر علائم این بیماری شدید و عوارض آن زیاد باشد ممکن است پزشک روش جراحی را پیشنهاد نماید.
علت اصلی گرفتگی کف پا فشار و تحریک مداوم به کف پا یا انگشتان پا است که میتواند زخم یا التهابی را در ناحیه آسیب به وجود آورد و باعث رشد بافت پیوندی و انسداد در شریانها شود. این عامل باعث میشود مواد مغذی یا اکسیژن به اعصاب نرسد و به همین دلیل اعصاب آن ناحیه دچار اختلال یا تخریب میشوند. عوامل بسیاری وجود دارند که این فشار و تحریک مزمن را در پا موجب میشوند. مانند:
1- پوشیدن کفشهای پاشنه بلند خصوصا کفشهایی که پاشنه بلندتر از 5 سانتیمتر دارند میتواند فشار مضاعفی بر کف پا وارد کند. همچنین کفشهایی که پنجه باریک و نوک تیز دارند انگشتان پا را بیش از حد به هم میفشارد و حرکات آنها را محدود میکند.
2- پاهایی که محدب هستند و برآمدگی زیادی روی آنها وجود دارد.
3- کسانی که انحراف انگشت شست پا یا هالوکس والگوس دارند بیشتر مستعد ابتلا به نوروم مورتون هستند.
4- افرادی که کف پای صاف دارند یا قوس بیش از اندازه کف پا دارند به دلیل بیثباتی اطراف مفاصل انگشتان پا، ممکن است به این بیماری دچار شوند.
بیشتر بدانید: چگونه از عوارض قوس زیاد کف پا در امان باشیم؟
5- برخی بیماریها ممکن است عامل ایجاد یا تشدید کننده این بیماری باشند مانند پینه یا انگشت چکشی.
6- انجام برخی ورزش ها مانند دومیدانی که فشار مضاعفی به پا وارد میکند ممکن است اعصاب پا را نیز درگیر کند
7- صدمه یا آسیبهایی که ممکن است طی حوادثی به پا وارد شود نیز ممکن است فرد را به نوروم مورتون مبتلا کند.
در این بیماری ظاهر پا کاملاً طبیعی است و معمولا هیچ نشانه بیرونی مثل برآمدگی یا تورم وجود ندارد، اما ممکن است علائم و نشانه هایی مانند موارد زیر را تجربه کنید:
* در زیر پنجه پا درد و سوزشی در کف پا احساس میکنید که ممکن است در انگشتان هم منتشر شود که با فعالیت و پوشیدن کفش بیشتر میشود.
* ممکن است احساس خواب رفتگی، گزگز یا سوزن سوزن شدن در انگشتان پا داشته باشد.
* در هنگام راه رفتن احساس کنید که سنگریزه داخل کفشتان وجود دارد یا جورابتان در داخل کفش چین خورده است.
بیشتر بدانید: گزگز پا و روشهای درمان آن
در هنگام مراجعه به پزشک، جهت تشخیص در ابتدا پزشک معالج اقدام به بررسی و معاینه پا میکند. در روش معاینه فیزیکی با فشار دادن دو طرف پا و عصب انگشتان پا به بررسی نورون مورتون میپردازد. احساس درد در چند ناحیه از پا و انشگتان پا میتواند از علائم التهاب پا باشد و جای نگرانی در رابطه با نرومای مورتون نباشد. در هنگام مشکوک شدن به نوروم مورتون از یکی از روشهای زیر را جهت تشخیص در نظر میگیرد:
- اشعه ایکس
- ام آر آی(MRI)
- سونوگرافی
برای مشاهده انواع کفش طبی کلیک کنید
برای مشاهده انواع کفی طبی کلیک کنید
برای مشاهده انواع پد متاتارسال کلیک کنید
در صورت عدم رفع و بهبود نروم مورتون پزشک توصیه به عمل جراحی مینماید. عمل جراحی به روشهای زیر میتواند صورت پذیرد:
* نیورکتومی(Neurectomy) که با جداسازی بخشی از عصب پا همراه است.
* کاهش فشار از روی عصب پا و بافتهای اطراف پا
اگر به بیماری نوروم مورتون مبتلا شدهاید بهتر است کمی بیشتر از قبل مراقب پاهای خود باشید. اقدامات درمانی به موقع میتواند این مشکل را به طور کامل رفع نماید. برای پیشگیری از ابتلا به این عارضه یا عود مجدد آن پوشیدن کفشهای طبی که دارای پاشنههای کوتاه، پنجه پهن و پشتیبانی خوب قوس پا باشند را هیچوقت فراموش نکنید.
منبع: